Idling become high and header pipe become red hot

Joined
Mar 22, 2016
Messages
15
Location
Malaysia
Hai, any one in there can give opinion about my problems
My s10 2011 have problems with idling is very high although the throtle in close position and some times the pipe header become red hot..it become almost go to 2000 rpm in idling and slowly turn down to 1500 at idling and when riding it whenever I close the throtle but the engine still running in 2000 rpm... ::022::
 

Koinz

Active Member
Founding Member
2011 Site Supporter
2012 Site Supporter
2013 Site Supporter
2014 Site Supporter
Joined
Nov 13, 2010
Messages
2,100
Location
Newtown, PA
Look at this thread http://www.yamahasupertenere.com/index.php?topic=16421.0

In summary, a possible cause can be emf (electro magnetic interference) from some wires.

Not sure if this thread also covers a possible ground issue as well that gets warm and may cause erratic idle issues.
 

Checkswrecks

Ungenear to broked stuff
Staff member
Global Moderator
2011 Site Supporter
Joined
Mar 7, 2011
Messages
10,200
Location
Damascus, MD
I still have STRONG doubts about the EMI theory.

Start with the basics and make sure the throttle bodies are closed when the hand grip is at idle. And being a 5 year old bike, what else can you tell us? Recent maintenance? What led to the high idle? How long you've had the issue?
 

ace50

Active Member
Joined
May 19, 2015
Messages
635
Location
VA
I've heard a common issue with fuel inj. is poor grounding. Going through all the ground points and cleaning them up is a cheap fix.....................if that's it?
 

WJBertrand

Ventura Highway
Joined
Jun 20, 2015
Messages
3,296
Location
Ventura, CA
Do you see the red hot pipes when the bike is idling too high or at other times? My first thought is a vacuum leak. Maybe check that the throttle bodies are snugly attached and that the sync ports are sealed with their caps correctly?
 
Joined
Mar 22, 2016
Messages
15
Location
Malaysia
Thanks freind..that bike going crazy..I think.. All happened when fuel tank opened to send to painting.. When to install and start is ok but can't ride it become Jerking,until I can solve that problem is fuel pump damaged,in between that all pilot screw already touch untill all become forget what is stock turn..after replace the fuel pump all good can start and ride,but the problem is high idling,not to turn down although throtle was closed, I am trying to clean injector and now want to check mybe a vacuum leak..I buy a new pressure sensor to try it..also order a new injector.. The header is sometimes red hot in idling and stop..
 

Checkswrecks

Ungenear to broked stuff
Staff member
Global Moderator
2011 Site Supporter
Joined
Mar 7, 2011
Messages
10,200
Location
Damascus, MD
Yamaha world crosser said:
Thanks freind..that bike going crazy..I think.. All happened when fuel tank opened to send to painting.. When to install and start is ok but can't ride it become Jerking,until I can solve that problem is fuel pump damaged,in between that all pilot screw already touch untill all become forget what is stock turn..after replace the fuel pump all good can start and ride,but the problem is high idling,not to turn down although throtle was closed, I am trying to clean injector and now want to check mybe a vacuum leak..I buy a new pressure sensor to try it..also order a new injector.. The header is sometimes red hot in idling and stop..

You need a baseline and to change only one thing at a time.
Again, make sure the throttle grip and butterflies close together.
As in the thread I forwarded about doing throttle body sync, start with each about 3/4 turn from closed (full clockwise).
Fuel pump will have nothing to do with high idle, a vacuum leak can.


If you are this far and haven't found it, recognize your own limits and find a good mechanic. KL is a big city with a lot of big bikes, so I'm sure that you can.
 

ace50

Active Member
Joined
May 19, 2015
Messages
635
Location
VA
Yamaha world crosser said:
Thanks freind..that bike going crazy..I think.. All happened when fuel tank opened to send to painting.. When to install and start is ok but can't ride it become Jerking,until I can solve that problem is fuel pump damaged,in between that all pilot screw already touch untill all become forget what is stock turn..after replace the fuel pump all good can start and ride,but the problem is high idling,not to turn down although throtle was closed, I am trying to clean injector and now want to check mybe a vacuum leak..I buy a new pressure sensor to try it..also order a new injector.. The header is sometimes red hot in idling and stop..
You should have included that with the original posting!
 

Nimbus

New Member
Joined
Jul 21, 2012
Messages
192
Location
Williamsburg, VA
Mine pulled the high idle stunt for over a year, very intermittently. I tried everything. I didn't realize that just cleaning the grounds wasn't good enough. I fixed my problem by trying to elicit it by jiggling wires. One of the wires was very hot and I traced it to the connector that leads from the negative connection of the battery to the ground. I cleaned the connector and problem gone.
 
Joined
Mar 22, 2016
Messages
15
Location
Malaysia
Hai all...everything going good yesterday all sorted...I'm doing whole days opening my bike at my shop..finally good...I think throtle body need to replace a new one,I will order it later.... All ok..idling now 1000 to 1050 rpm..I adjust the throtle position sensor..tps..I think my butterfly valve arm is misalignment after check it..when I hold that arm close to make valve fully close timing is very good.. But after I unhold that arm..suddenly that idling go over 2000rpm...so I make adjustments for tps clockwise to slow it..that all..today will try that adjustment.. Many thank freind... If you want order tenere new original parts you all can email me..I am selling yamaha parts here... Cheers
 

Kevhunts

"For every one you see, you probably missed three"
Founding Member
2011 Site Supporter
2012 Site Supporter
2013 Site Supporter
2014 Site Supporter
Joined
Oct 9, 2010
Messages
746
Location
Delaware, USA
Nimbus said:
Mine pulled the high idle stunt for over a year, very intermittently. I tried everything. I didn't realize that just cleaning the grounds wasn't good enough. I fixed my problem by trying to elicit it by jiggling wires. One of the wires was very hot and I traced it to the connector that leads from the negative connection of the battery to the ground. I cleaned the connector and problem gone.
Didn't you post an image of the corrosion on that connector?
 
Top